Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

„A kínai kalligráfia és festőművészet remekei” c. kiállításunk!

2020. január 24., 12:30

"Képmás" kínai festmény és kalligráfia kiállítás indította el a "kínai festészet stílusát" Miskolcon

2020. január 8-án sikeresen rendezték meg a "Képmás" c. kínai festmény és kalligráfia kiállítást a miskolci Tudomány és Technika Házában (TTH). A Pekingi Kémiai Vegyipari Egyetem küldöttsége, (BUCT) valamint kalligráfia és festészet szerzői Prof. Zhang Xiaofeng, és Prof. Zhuang Yibing, a Miskolci Egyetem Konfuciusz Intézetének igazgatói, Dr. Kuttor Dániel, és Prof. Liu Jie, Frank Yang, a BorsodChem képviselője, a Tudományos és Technika Házának igazgatója, és a Fókusz Gimnázium igazgatóhelyettese vett részt a megnyitón. Az eseményen több mint 100 helyi lakos, tanár és diák vett részt.

A festők munkái, a két festő sok-sok éves tapasztalatának és felhalmozódásának eredménye. „Remélem, megragadhatom az alkalmat, hogy bemutassam a kínai festészet és a kalligráfia művészetét, és előmozdítsam a kínai-magyar barátságot" hangzott el az ünnepségen, a CI igazgatójától. Dr. Kuttor Dániel mondta a beszédet, és melegen üdvözölte a két művészt, és a közönséget.

Dr. Hajdú László, a Városi Tudományos és Technika Házának igazgatója, és Lénárt Levente, a Fókusz Gimnázium igazgatóhelyettese beszédet tartott, amelyben nagy örömüket fejezték ki a rendezvény házigazdájának, és köszönetet mondtak a BUCT erőfeszítéseiért, és a Miskolci Egyetemen működő Konfuciusz Intézetnek, a kínai kultúra előmozdítása érdekében tett lépésekért. Kántor Boglárka, a 2019 Konfucius Intézete énekverseny győztese, a „Paradicsom” c. dalt énekelte, amely az esemény csúcspontja volt.

A két festőművész a helyszínen bemutatta a kínai kalligráfia, és a szabadkézi rajzolás alkotó folyamatát, sőt el is magyarázták a közönségnek. A munka befejezése után hálájuk jeléül a szerzők értékes kalligráfia művekkel, illetve festményekkel ajándékozták meg a közönséget (például Lamei téli szilvavirág, Pandák)

Zhang Xiaofeng kaligráfus professzor elmondta, hogy a kínai és magyar nép közötti őszinte barátság és kulturális cserék hosszú történelemmel rendelkeznek. Magyarország gyönyörű. A nagy magyar költő, Petőfi versei jól ismertek Kínában. Reméli, hogy ezek a festmények és kalligráfia alkotások hasznosak lesznek a hallgatók, és a helyi emberek számára.  Miskolci Egyetemen lévő Konfuciusz Intézet barátai a kínai festészet és kalligráfia művészetének tanulásában, és tanulmányozásában, valamint a két ország közötti kulturális csereprogramok fejlesztésében.

 

A helyszínen lévő közönség kipróbálhatta az ecsettel való alkotást, hogy meg tanulják a kínai karaktereket. A Miskolci Egyetemi Konfuciusz Intézet hallgatói olyan rizspapírra írt kínai karaktereket írtak, mint "Szeretem a kínai kultúrát", "Üdvözöljük Magyarországon, boldog új évet". A Miskolci diákok, "Kínát" írták, le először, kínai barátok segítségével, miután kínai neveket kaptak.

A kínai kalligráfia és a festészet művészete a hagyományos kínai kultúra fontos része, amely integrálja a kínai nemzet erkölcsi érzelmeit, gondolkodási stílusait, filozófiai koncepcióit és esztétikai tudatát. A kiállításon bemutatott munkák kifejezik a szerző gondolkodását a hagyományos kínai kultúráról, a kalligráfia és a festési technikák elsajátításáról, valamint a szerző őszinte barátságáról a magyar nép iránt.

A "Képmás" c. kiállítás a kínai festmény- és kalligráfiai körút második állomása, és a művek egy hónapon keresztül kerülnek bemutatásra. Ez a kiállítás egybeesik az Kína alapításának 70. évfordulójával, a Kína és Magyarország közötti diplomáciai kapcsolatok létrejöttének 70. évfordulójával, valamint a Miskolci Egyetem megalapításának 70. évfordulójával, amely nagy és messzemenő jelentőségű.  A magyar televízió, a TV, a rádió, az újságok és más médiumok mind-mind a kalligráfia és a festmény kiállításról számoltak be, és interjút készítettek a két festővel, a Miskolci Egyetem Konfuciusz Intézetének igazgatójával, Dr. Kuttor Dániellel és a BUCT küldöttségvezetőjével, Zhang Wan a helyi kínai festési stílus elindításával kapcsolatban. A kalligráfia és a festészeti kiállítás sikeres megnyitója elősegíti a magyar emberek számára a kínai kalligráfia és a festészet művészetének jobb megértését, tovább segíti a kínai és magyar népek közötti kulturális cseréket, és kibővíti a kínai kultúra és a Konfuciusz Intézet befolyását a helyi közösségben.