Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

Konfuciusz Intézet diákjainak első és második helyezése a "Kína-Európa" énekversenyen

2020. szeptember 2., 11:20
Az értékelő bizottság -barátság kategóriában- külön oklevelet és kitüntető díjat ítélt oda az Intézet tanárának, Fan Liyunnek és mentoráltjainak, Kántor Boglárkának és Hegyaljai Dórának.

Augusztus 28-án a Miskolci Egyetem Konfuciusz Intézete részt vett a „4. Kína – Európa Kínai Énekversenyen” és a 2020-as „Kulturális Kína - Vízkocka Kupán” a dalversenyen, hallgatóink Kántor Boglárka (布谷) és Hegyaljai Dóra (白雪) kitűnő teljesítménnyükkel 1. és 2. díjazást értek el.

A verseny házigazdája a Magyarország-Kína Kulturális Csere Egyesület és a Dongfang Sinopharm Group volt. A járvány miatt a versenyt élő közvetítésben, közönség nélkül, a helyszínen rendezték, amely így több online nézőt vonzott. Li Kezhen, a magyarországi kínai nagykövetség tengerentúli kínai ügyekért felelős igazgató a versenyzőknek írt levelében elmondta: „2020-ban, a megpróbáltatások, kihívások évében önbizalommal telve énekeljünk, hogy bátran kivilágosítjuk a jövőt, amely bemutatja a kínai dalok összetartó erejét. Ez a tengerentúli kínai és kínai emberek nagy szeretetét mutatja, kéz a kézben, együtt dolgozva a nehézségek leküzdésében. ”

A Miskolci Egyetem Konfuciusz Intézetének két magyar versenyzője nagy hatással volt a bírákra, amikor hagyományos kínai viseletekkel, Kántor Boglárka mongol jelmezzel, Hegyaljai Dóra kínai cheongsamban álltak a színpadon. A két lány egyedi és gyönyörű hangjukkal, énektechnikájukkal lenyűgözte a közönséget és a bírákat is. Kántor Boglárka elénekelte a „Heaven” című dalt, megmutatva a dal megértését, bemutatva a mongol zene egyfajta helyi ízét, amivel a barátság kategórában a legmagasabb pontszámot, 9.58-at ért el. Dóra különleges hangjával modern kínai dalt adott elő a "Beyond Light Years Away" -ből, elnyerve a bírók tapsát, akik 9,41-es magas pontszámot adtak érte, és ezzel elnyerte a csoport második díját.

A bírák egyhangúlag dicsérték a mindkét versenyző énekét, és nagyra értékelték a Konfuciusz Intézet kínai nyelvoktatásban és kulturális cserében elért eredményét. A zsűri elnöke, Tongglag zenész megjegyezte: A Barátság kategória éneke nagyon jó, ami azt mutatja, hogy a Konfuciusz Intézetek, a kétnyelvű iskolák és a kínai közösség sokat tett a kínai-magyar kulturális cserékért az elmúlt két évtizedben. A magyar versenyzők kiemelkedő teljesítménye azt mutatja, hogy mélyen megértik a kínai kultúrát, művészetet és a hagyományos népdalokat.

Li Qi zenész elmondta: Bogi "Heaven" c. dala mélyen megérti a kínai kultúrát, elsajátította a zene ritmusát és nagyon jól kifejezi az érzelmeket. A kulturális kommunikáció a nyelv bevonásával hatékonyabb lenne. Nagyra értékeljük a felkészítő tanárok minden erőfeszítését.

A szervező bizottság külön támogató bizonyítványt és kitűnő munkaszervezési díjat ítélt oda a Miskolci Egyetem Konfuciusz Intézetének. Ezek a díjak a Miskolci Egyetem Konfuciusz Intézetének megerősítését jelentik a verseny aktív támogatásáért és a versenyzők ösztönzéséért, a kínai oktatási és kulturális kommunikációs munkáért.

A Miskolci Egyetemen a Konfuciusz Intézet megalakulása óta az intézet nemcsak nagy jelentőséget tulajdonít a kínai oktatásnak, hanem a hallgatók kulturális tapasztalatainak és nyelvi alkalmazásának is, ösztönözve és támogatva a hallgatókat a kínai kultúrához kapcsolódó tevékenységekben való részvételre, hogy a diákok megtapasztalhassák a kínai kultúra varázsát.

A diákok versenyben való részvételének ösztönzése és segítése érdekében a tanárok gyakran segítik a diákokat szabadidejükben, segítenek megérteni a kiválasztott dalok kulturális jelentését és kínai elemeit. A verseny után a két diák szívesen hívta Kristit „kínai anyának”.

Szívből gratulálunk hallgatóink és felkészítő tanáruk kiválló teljesítményéhez!