Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

Ismerd meg Kínát! II.

2020. május 26., 15:50
Bemutatjuk az „Egy csepp Kína – Tanáraink szülővárosai” sorozatunk második részét, Liyun Fan tanárnő otthonát, „Leshan” városát.

Szülővárosom, „Leshan”, ami szó szerinti fordításban „boldog hegyet jelent”. Ez egy tartományi szintű város, amely a Szecsuán-medence délnyugati peremén, Kína Szecsuán tartományában található, közel 120 kilométerre (75 mérföld) a tartomány fővárosától Chengdu-tól. Az ősi időkben Leshan Jiazhou néven volt ismert, és úgy vélték: „Ahol a világ legszebb tája, ott van Szecsuán; ahol Szecsuán legszebb tája, ott van Jiazhou.”

Híres volt a kínai vadalma-bősége miatt, ezért régen a „Haitang (vadalma) Xiangguo (illatos város)” címet kapta. Három ezer éves története során a Dadu, a Min és a Qingyi folyó összefolyásánál fekvő csodálatos föld több kultúrát olvasztott össze. Számos értelmiségit és hírességet inspirált, teremtett. Régen a tudósok megyéjének is nevezték. Manapság természeti tájainak szépsége és kulturális emlékeinek gazdagsága miatt az ország egyik legfestőibb városaként ismert.

 

A város alapvető információi

Népesség: 3 544 000

Terület: 12 827 négyzetkilométer (4 952 négyzet mérföld)

Városvirág: Begonia

Városfa: Ficus microcarpa

Kép: Virágzó vadalma

Kép:  Felhő tenger az Emei-hegynél

Kép:  A város esti kivilágításban

 

Látnivaló Leshan városában

 

  1. A leshani óriás Buddha

A leghíresebb látnivaló a leshani óriás Buddha, Kína legnagyobb Buddhája, mely 71 méter (230 láb) magas, 14,7 méteres fejjel és 24 méteres vállakkal.

A Buddha fülének hossza 6,72 méter és szélessége 8,5 méter, a kirándulást pedig 1,5 méter hosszú nagy lábujján is folytathatjuk. 1996-óta szerepel az UNESCO világörökségi listáján, és dicsekedhet az „1. számú Buddha a menny alatt” címmel. A hatalmas alak Maitreya Buddha alakját képviseli, aki Sakyamuni tanítványa, a buddhizmus alapítója. A szobor a domboldalba épült. Feje eléri a sziklák tetejét, keze térdén nyugszik, arca nyugodt arckifejezéssel szemléli Leshan városát a folyónál, amely a lábánál szalad.

Igazán ünnepélyesnek, lenyűgözőnek számítanak a Buddha méretei, 24 méteres válla, és a 14,7 méter hosszú és 10 méter széles feje. Összesen 1021 hajfonattal rendelkezik, amelyek mindegyike olyan nagy, mint egy kerek asztal.

Fülei 6,2 méter hosszúak, szemei 3,3 méter szélesek. Középső ujja 8,3 méter hosszú, és a lába 11 méter hosszú és 8,5 méter széles, elég nagy, hogy több mint 100 ember ülhessen rajta egyszerre.

 

2. Emei-hegy

Az Emei-hegy, a Szecsuán-medence délnyugati szélén, a 30°-os északi szélességen helyezkedik el. Egyik a Kínában található "Négy híres buddhista hegység" közül. (A másik három a Wutai-hegy Shanxiban, a Putuo-hegy Zhejiang tartományban és a Jiuhua-hegy Anhui tartományban.) A tengerszint feletti 3099 méteres magasságával, a meredek tereppel és gyönyörű látványosságaival a világ legszebb és legmagasabb Buddha hegyeként is ismert. Az Emei-hegy híres vallási örökségéről, különösen a buddhista kultúráról, amely továbbra is fő alkotóeleme a hely történelemének és kultúrájának. Az összes épület, szobor, tárgy, rituálé, zene, festmény stb. mind a vallás jellemvonásait hordozza magában. A hegyen számos történelmi hely és templom található, például a Baoguo-templom, a Fuhu-templom, a Xixiangchi, a Longmen-barlang, a Sheshenya, stb.

A hegy további négy látványosságról is híres, amiket a hegytetőre érve csodálhatunk meg, ha jó időben érkezünk: a Napkelte, a Felhő-tenger, a Buddha-sugarak és a Szent lámpák.

Kép: Havas táj az Emei-hegyena

Kép: Buddha-sugarak az Emei-hegy csúcsán

Kép: Napfelkelte az Emei-hegy csúcsán

 

3. Wutongqiao

Wutongqiao (másnéven a kicsi nyugati tó), ami egy ősi vízparti város 24 km-re (körülbelül 15 mérföldre) délre helyezkedik el a városközponttól.

Kép: Wutongqiao az ősi vízparti város

 

Ízek Leshanban

Leshan forró és csípős ételeinek íze jellegzetesen hasonló más Szecsuán tartományban levőkkel, emellett a “Főzés királysága” hírnevet is élvezi. A sok különböző étel és helyi rágcsálnivaló, mind-mind meghozzák az ember étvágyát, hogy további ízeket is kóstoljon.

 

1. Bang-bang csirke

A bang-bang (bot) csirke az egyik legnépszerűbb étel, ami szeletelt hideg csirkehús (mell vagy comb) csípős szószba mártva. A jellegzetes nevét onnan kapta, hogy főzés közben egy bottal szükséges nyomkodni a húst a csípős szószba.

 

2. Édes kacsabőr

Az édes kacsabőr különlegessége a ropogós bőr és az omlós hús.

 

3. Xiba tofú

A Xiba tofú nevű vegetáriánus ételt szinte az összes étteremben felszolgálják Leshanban, ami vendégek százezreit vonzza.

 

4. “Qiaojiao”

“Qiaojiao” vagy másnéven emelt lábas (lábszár) marhahús, amiről azt tartják, hogy a kóstolása után az emberek annyira izgatottak lesznek, hogy nem tudják nem felemelni a lábaikat.

 

5. Ye'er Ba

A Ye'er Ba egy édes töltelékkel töltött különlegesen finom rizsgombóc!