Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

Évzáró - 2024.06.20.

2024. június 20-án délután évzáró eseményre gyűltünk össze a Zrínyi Ilona Gimnáziumban. Tehetséges diákjaink műsorokkal (énekkel, tánccal, zongoradarabokkal, kung-fu bemutatóval, teaceremóniával) készültek. Oklevéllel és ajándékkal jutalmaztuk a kiemelkedően szorgalmas diákok egész éves munkáját.
Prof. Zhao Jing igazgató asszony és Dr. Kuttor Dániel igazgató úr mindenkinek megköszönte az egész éves lelkes, elkötelezett tanulást és közös munkát, mindenkinek jó nyári pihenést kívánva.
Szeptembertől visszavárunk mindenkit óráinkra!
Addig is élményekben gazdag nyári szünetet kívánunk minden diákunknak és hallgatónknak!

    

  

Rajzpályázat hírek

Kedves Alkotók, kedves Gyermekek, kedves Fiatalok!
Köszönjük a nagy számú alkotást, melyet Rajzpályázatunkra (A Sárkány éve) küldtetek! Összesen több, mint 800 művet kaptunk!
Megkezdjük a feldolgozást. Az eredményhirdetésre a következő tanév kezdetén kerül sor, a művekből készülő kiállítással egybekötve.
Hálásak vagyunk lelkesedésetekért, gyönyörű alkotások születtek – a zsűrinek nem lesz könnyű feladata!
További részletekkel a rajzokon megadott elérhetőségeken és itt fogunk jelentkezni.

  

Egyetemi Gyermeknap - 2024. június 8.

Június 8-án az FDSZ Miskolci Egyetemi Szervezete felkérésére az egyetemi Gyermeknapi programot színesítette Intézetünk kollektívája. Kicsik-nagyok jól érezték magukat a rendezvényen. Fogadjátok szeretettel a pillanatképeket a szombati eseményről.

  

TM Tehetség-és Élménynap - 2024. június 7.

Június 7-én a KÖSZI ME felkérésére közreműködtünk a Tanítsunk Magyarországért! Tehetség-és élménynap megvalósításában, a mentorok és mentoráltjaik számára biztosítottunk programot. Vendégeink hangulatos kínai zene mellett teaceremónián vehettek részt, és kipróbálhatták magukat a kalligráfia területén.

  

"Kínai Híd" nyelvi verseny országos forduló - 2024. május 24.

2024.05.24-én rendezték meg a „Kínai Híd” nyelvi verseny országos fordulóját Pécsett, melyen Magyarország valamennyi Konfuciusz Intézetéből érkező hallgatók mutatták be kínai nyelvtudásukat és tehetségüket különböző művészi produkciókkal. A rendezvényt Gong Tao Nagykövet úr és Han Tanácsos úr is megtisztelte köszöntő szavaival és a díjak átadásával.
Intézetünket a Miskolci Egyetem három hallgatója képviselte: Varga Enikő, Dojcsák Adrienn és Takács Máté. Diákjaink a kínai nyelvű előadásuk mellett színvonalas kínai teaszertartás,- zongora- és Kungfu bemutatókat is tartottak.
Köszönjük diákjainknak, hogy méltó módon képviselték Intézetünket. Nagy büszkeség számunkra, hogy Varga Enikő harmadik helyezést ért el a versenyen.
Ezúton szeretnénk szívből gratulálni hallgatóinknak és felkészítő tanáraiknak: Gergely Noéminek, Liu Guoyan-nek, Fan Liyun-nek, Wang Zhichun-nek, Cao Faqiangnak, valamint köszönjük Prof. Zhao Jing igazgató asszonynak a felkészüléshez nyújtott segítségét.
Köszönjük a pécsi Konfuciusz Intézet szervezését és szíves vendéglátását, és gratulálunk a színvonalas rendezvényhez!

 

 

Borangolás - 2024. május 18.

A Miskolci Egyetem programjai között Intézetünk is érdekességekkel várta a résztvevőket az idei Avasi Borangoláson, május 18-án szombaton. Népszerűek voltak a kínai ízek és a kalligráfia is. Néhány pillanatkép az eseményről: 

Földes Nap - 2024. május 9.

Május 9-én a Földes Ferenc Gimnázium diákjai látogattak el a Miskolci Egyetem „Földes Nap” elnevezésű rendezvényére. Az eseményhez Intézetünk is csatlakozott: több, mint 70 diák vett részt kulturális programjainkon. A résztvevők olyan tevékenységeket próbálhattak ki, mint a kínai írásjegy-fejtörő, kínai kvíz, pálcikahasználat tanítása, origami, papírvágás, kalligráfia, Kungfu és teaszertartás, hagyományos kínai viseletek felpróbálása. A diákok örömmel és lelkesen vettek részt a tevékenységekben, és érdeklődésüket fejezték ki a kínai kultúra és a nyelvtanulás iránt. 
 

 

HSK és HSKK nyelvvizsga - 2024. június 22.

2024. június 22-én HSK és HSKK nyelvvizsgák Intézetünkben!
Már megnyílt a jelentkezési felület a www.chinesetest.cn oldalon júniusi nyelvvizsgánkra!
A jelentkezés határideje: 2024. május 26. este 6 óra (Pekingi idő szerint éjfél). A tapasztalatok szerint az utolsó napokban a rendszer túlterhelt lehet, ezért javasoljuk, hogy a nyelvvizsgázni kívánók korábban regisztráljanak.
A nyelvvizsgákkal kapcsolatos minden fontos információ (jelentkezés menete, nyelvvizsga díjak, utalási információk) megtalálható honlapunk „Nyelvvizsga” menüpontjában: https://konfuciusz.uni-miskolc.hu/nyelvvizsga
További kérdés felmerülése esetén a china@uni-miskolc.hu címen állunk rendelkezésre.
Mindenkit szeretettel várunk nyelvvizsgánkra!

 

 

 

Kínai kezdő nyelv és kultúra képzés májustól


Célcsoport: 16 év feletti érdeklődők, akik szeretnének megismerkedni a kínai kultúrával és bevezetést kapni a kínai nyelv alapjaiba. Társalgási szintű angol nyelvtudás szükséges.
A kurzus fő céljai, hogy:
• a résztvevőkkel megismertesse a sokszínű kínai kultúra elemeit (kínai irodalom, zene, film, gasztronómia, teaceremónia, divat, történelem, kézművesség, stb.)
• lehetőséget kínáljon a kínai nyelv felfedezéséhez;
• betekintést adjon a kínai nyelv alapismereteibe és nyelvtanába.
Tanítás nyelve: angol
Tanítás időszaka: 10 hét, 2024. május végétől július végéig.
Tanórák száma és hossza: heti kétszer két tanóra, minden tanóra 45 perces (heti 2 x 90 perc). Összesen 30 óra.
Tanórák ideje: kedd 16:30 – 18:00 és péntek 15:00 – 16:30
Tanítás formája: személyes; a Miskolci Egyetem Konfuciusz Intézetében.
Nyelvtanárok: A Konfuciusz Intézet kínai és magyar oktatói
Részvételi díj: 25.000 Ft/fő
Regisztráció:
Az alábbi e-mail címen várjuk a jelentkezéseket: china@uni-miskolc.hu. További információk szintén ezen a címen kérhetők.
A jelentkezésről visszaigazolást küldünk, melyet követően a részvételi díj befizetését átutalással kérjük rendezni (a részletes utalási információkat a visszaigazoló email-ben megküldjük)
A kurzus tervezett létszáma: minimum 5, maximum 15 fő.
Ismerd meg velünk Kína csodálatos világát!

 

   

 

Nyári tábor - 2024.

Nyári tábort keresel középiskolás gyermekednek?
Megtaláltad! A Konfuciusz Intézet nyári tábort hirdet középiskolások és egyetemisták számára!
A napközi jellegű, kínai tematikájú tábor a Miskolci Egyetemen kerül megrendezésre, 1 turnusban:
Időpont: június 24 – 28. között
Ismerkedés a kínai nyelvvel
Kínai gasztronómia és teázás
Kézműves foglalkozások (pl. kalligráfia, origami, papírvágás, pólófestés)
Kínai sportok (tai chi, kung-fu, ping-pong)
… és sok minden más!
Részvételi díj: 30.000 Ft/fő/hét
Jelentkezés és további információk: china@uni-miskolc.hu
Szeretettel várjuk a középiskolások és egyetemisták jelentkezését!

 

   

 

A Konfuciusz Intézet rajzversenye általános és középiskolás diákok részére!


Figyelem! A Miskolci Egyetem - Konfuciusz Intézet regionális rajzversenyt hirdet diákok számára!
A versenyre magyarországi iskolások nevezhetnek, két kategóriában:
1. általános iskolások
2. középiskolások
A verseny témája: A Sárkány éve
Tetszőleges technikával készítheted alkotásodat, mely a kínai kultúrával, azon belül is a sárkánnyal, a sárkány évével kapcsolatos legyen.
Értékes díjakat ajánlunk fel mindkét kategória első három helyezettje számára.
Június 10-ig várjuk az elkészült alkotásokat!
Kérdés esetén a china@uni-miskolc.hu címen állunk rendelkezésre.
Örömteli alkotást kívánunk mindenkinek!

   

 

XXIII. "Kínai Híd" nemzetközi kínai nyelvi verseny egyetemisták részére

A Kínai Népköztársaság Magyarországi Nagykövetség Kulturális és Oktatási Osztálya a Pécsi Konfuciusz Intézettel közösen idén is meghirdeti a nagy hagyományokkal rendelkező versenyét, egyetemisták részére.
A versenyre 18-30 év közötti (születési idő 1994.01.01. és 2006.12.31. között) egyetemisták jelentkezhetnek, akik magyar állampolgársággal rendelkeznek és nem Kínában nőttek fel, továbbá saját maguk és szüleik anyanyelve nem kínai.
A verseny magyar fordulója május 24-én kerül megrendezésre Pécsett, ahol egy négy perces beszéddel (maximum 70 pont) és egy három perces kínai kulturális előadással (maximum 30 pont) szerepelnek a hallgatók. A zsűri egy első, két második és három harmadik helyezést, valamint különdíjakat fog kiosztani.
A versenyen a Konfuciusz Intézetekhez jelentkező hallgatók közül Intézetenként azok a hallgatók vehetnek részt, akiket az elődöntő során a zsűri a legjobbnak ítél.
A miskolci elődöntőt április 19-én 14:00 órától tartjuk Intézetünkben.
Bátorítunk mindenkit, aki a kiírási feltételeknek megfelel, hogy vegyen részt ezen a rangos versenyen. Jelentkezni oktatóinknál vagy a china@uni-miskolc.hu címen lehet.

   

 

 

 

"Kína vonzásában" - BTK nyílt nap - 2024.03.20.

Március 20-án a Bölcsészet-és Társadalomtudományi Karon jártunk, ahol az érdeklődő hallgatók megismerhették a Kar kínai vonatkozású képzéseit, valamint a Konfuciusz Intézet tevékenységét, a Pekingi Vegyipari Egyetemet és az aktuális kínai ösztöndíj lehetőségeket. Köszönjük a Kar és az ATTI meghívását! 

Az egyetemi hír az alábbi linken tekinthető meg:

Kínai tanulmányok, ösztöndíj-lehetőségek | Hírek - Miskolci Egyetem (uni-miskolc.hu)      

 

 

 

 

Kocsonyafesztivál 2024.

 

Március 9-én és 10-én (szombaton és vasárnap) Intézetünk kollégái is színesítették az Egyetemi programokat a Kocsonyafesztiválon. Köszönjük mindenkinek az érdeklődést!  

        

    

 

 

 

Újévi eseményeink II. - Lámpás fesztivál 2024.

Február 25-én, Miskolcon a Zenepalotában egy felejthetetlen közös ünneplésben lehetett része mindazoknak, akik Kína iránt érdeklődnek és szeretik a kínai kultúrát. Nagyon hálásak vagyunk, hogy ilyen sokan részt vettek Lámpás fesztiválunkon, mely minden eddiginél nagyobb közönséget vonzott. Közel 400-an ünnepelték velünk a kínai újév végét jelző eseményt.
Valódi fesztiválhangulatot varázsoltak számunkra a Magyar Chan Wu Szövetség sárkánytáncosai. A rituális tánc a vendégek szórakoztatásán túl a jó szerencséről is gondoskodik 2024-re, a Sárkány évére.
A közönség örömmel vett részt a különböző kézműves tevékenységekben, például az origami készítésben (Neszádeli Gyula körvezetővel), a kalligráfia kipróbálásában. Nagy sikere volt továbbá a kínai viseletek felpróbálásnak és az azokban, különleges hátterünk előtt készített fotóknak. Köszönjük azoknak, akik részt vettek a ruhapróbához kapcsolódó internetes játékunkban is (#chinainmiskolc). Szerencsés nyertesünk szép ajándékkal térhetett haza.
Vendégeink a színpadi műsor keretében tehetséges diákjaink és tanáraink kínai nyelvű szavalatait, énekét, zongorajátékát és táncát tekinthették meg, valamint megismerkedtek a Sárkány évének jellegzetességeivel.
Köszönjük a BioHarmónia Tai Chi Egyesület és a Wing Tsun Kung Fu Klub fellépését és bemutatóit!
Tombolasorsolásunk során számos szép nyeremény talált gazdára, és megjutalmaztuk Facebook oldalunk leglelkesebb követőjét is.
Az estet egy közös ételkóstolóval zártuk, ahol a kínai tea mellett tavaszi tekercset és jiaozit (kínai húsos táskát) kínáltunk.
Nagyon köszönjük mindenkinek, akik velünk ünnepeltek, köszönjük a lelkes részvételt és a pozitív visszajelzéseket! Ezután mi más következhet, mint egy szerencsés és boldog Sárkány éve, ezt kívánjuk mindenkinek!

Az eseményről készült további fotók megtekinthetők az alábbi Facebook linkekre kattintva,illetve itt: https://flic.kr/s/aHBqjBfHUy

 

 

 

Újévi eseményeink I.

A Sárkány évébe léptünk 2024-ben. A sárkány a kínai kultúrában a jó szerencse szimbóluma, amely jólétet és békét jelez az előttünk álló évre. Az új év köszöntésére Intézetünk színes kulturális rendezvénysorozatot szervezett.
Az első újévi rendezvényre február 8-án került sor a Zrínyi Ilona Gimnáziumban, közel száz résztvevővel - a Zrínyi, a Herman Ottó és a Balázs Győző Gimnáziumok diákjaival. Igazgatóink okleveleket és díjakat adtak át az előző félév során kiemelkedő teljesítményt nyújtó diákoknak. Ezt követően az egyik díjazott nyelvtanuló kínai nyelven mondott beszédet. Végül a diákok a kínai kultúra örömét élvezték a kínai húsostáska közös elkészítése és elfogyasztása során.
Február 12-én és 13-án a Miskolci Egyetem főbejárataihoz települtünk ki. Itt a résztvevők megkóstolhatták a hagyományos jiaozi-t és a garnélarákos krékereket, teázhattak és beszélgethettek, megtapasztalhatták a kalligráfia varázsát, elsajátíthatták a papírvágás és az origami készségeit. Mindegyik tevékenység számos magyar és külföldi hallgatót, valamint egyetemi dolgozót vonzott, összesen kb. 150-en vettek részt aktivitásainkon.
Az ünnepségsorozatra a február 25-ei Lámpás fesztivál tette fel a koronát.

 

 

Lámpás fesztivál - 2024. február 25.

Szeretettel hívunk és várunk február 25-én vasárnap délután 3 órától Lámpás fesztiválunkra, a Zenepalotába! Valódi kínai sárkánytánccal, különleges kézműves programokkal, zenei csemegékkel, tea és étel kóstolóval várunk. Ünnepelj velünk!

 

 

Egyéb kurzusaink

A nyelvtanulást most kezdők számára a HSK1 kurzusainkat ajánljuk. A Miskolci Egyetem hallgatói számára szabadon választható (SZV) kurzusként, 2 kredit értékkel vehető fel a Neptun rendszerben, REKKNYK01 tárgykódon. Magyar vagy kínai anyanyelvű oktatót is választhatsz. A részleteket lásd az alábbi plakáton.

Ebben a félévben is meghirdetjük a Teakultúra kurzust, ahol rengeteg érdekes információt tudhatsz meg a különböző teafajtákról, eredetükről (sokkal többféle van, mint gondolod ;-)), kóstolókkal egybekötve, és megtanulod elkészítési módjukat, valamint a hagyományos kínai teaceremóniának is részese lehetsz!

 

 

Kínai kultúra a gyakorlatban

KÍNAI KULTÚRA A GYAKORLATBAN címmel új tárgyat kínálunk: a legérdekesebb kínai kulturális elemekkel ismerkedhetsz meg, gyakorlati formában! Ezen a kurzuson nem csak előadásokat hallgathatsz, hanem aktív, tevékeny résztvevőként sajátíthatod el az ismereteket- pl. főzés, papírvágás, kalligráfia festés, kungfu gyakorlatok által!
A tanfolyam végére megtanulod az alábbiakat:
- elsajátítod az evőpálcika használatát és azt, hogyan kell megfőzni a híres (és nagyon finom) húsos táskát, azaz jiaozit,
- a kínai teakultúra megismerése után a kínai teaszertartás szerinti teát tudsz majd készíteni,
- hagyományos kínai ablakdíszítő papírkivágásokat alkothatsz,
- megismered a kínai írásjegyek alapjait és kipróbálhatod a kalligráfia művészetét,
- begyakorlod az alapvető Kungfu technikákat és pózokat,
- kipróbálhatod a kínai festőművészetet.
A Miskolci Egyetem hallgatói számára szabadon választható (SZV) kurzusként, 2 kredit értékkel vehető fel a Neptun rendszerben, REKKTCC tárgykódon.
Ha nem találod a tárgyat a Neptunban vagy technikai nehézségbe ütközöl a tárgyfelvétel során, illetve bármilyen kérdésed van, keress minket bizalommal a china@uni-miskolc.hu email-címen.
KÍNAI KULTÚRA - ISMERD MEG, PRÓBÁLD KI, ÉLD ÁT!

 

 

 

2023/24. II. tavaszi félévben meghirdetett kurzusaink

Szeretettel várunk minden érdeklődőt alábbi kurzusainkra!

Figyelem! ÚJ KURZUS: Kínai kultúra a gyakorlatban (részletesebb ismertetőt közlünk róla hamarosan)

 

     

Köszöntjük új kínai igazgatónkat, Prof. Zhao Jing-et

Megérkezett Egyetemvárosunkba Intézetünk új kínai igazgatója, Prof. Zhao Jing!  

Zhao Jing a Pekingi Vegyipari Egyetem kutató professzora, az Anyagtudomány diszciplínát műveli, amelyen belül a biológiailag lebomló polimer gyógyszerhordozókkal foglalkozik. Doktori címét (PhD) Nagy-Britanniában Newcastle egyetemén szerezte.

Az elmúlt két évtizedben a pekingi egyetem anyagtudományi műhelyének igazgatója, majd elnöke volt. Több évtizedes tudományszervezési tapasztalattal bír.

Ezúton is örömmel köszöntjük őt és kívánunk neki sok sikert a magyarországi munkájához.

 

     

A Pekingi Vegyipari Egyetem delegációjának látogatása

November 6-a és 8-a között ismét örömteli eseményre került sor: vendégül láthattuk Intézetünk alapító egyetemének, a Pekingi Vegyipari Egyetemnek 4 fős delegációját. Az izolációval telt évek után nagy örömünkre szolgált személyesen találkozni Prof. Dr. Wang Feng Alelnök úrral, Prof. Liu Guangqing Dékán úrral, Dr. Zhu Baoning Igazgató úrral és Zhang Wan vezető tisztviselő asszonnyal.
A látogatás során a vendégek szakmai egyeztetéseket folytattak Egyetemünk vezetőségével, a Tudományos és Nemzetközi Igazgatóság vezetőjével, valamint Intézetünk igazgatójával. Emellett megismerkedtek az Egyetem több Karának tudományos műhelyeivel, korszerű laboratóriumaival, valamint a Zrínyi Ilona Gimnáziumban folyó kínai oktatási tevékenységünkkel is. Dr. Takács Ernő bemutatta a delegáció számára a magyar-kínai geofizikai kapcsolatok jelentős múltját, illetve a BorsodChem meglátogatására is sor került.
A szakmai programok mellett a Konfuciusz Intézet 10. születésnapjának közös megünneplésére is lehetőség nyílt a Zenepalotában, ahol a Bartók Béla Zeneművészeti Kar tehetséges diákjainak műsora szórakoztatta vendégeinket.
Nagy öröm és megtiszteltetés volt számunkra az együtt töltött idő, melynek során tovább mélyült a jó kapcsolat intézményeink között. A delegáció tagjai elégedettségüket fejezték ki munkánkkal kapcsolatban, és nagyra értékelték Egyetemünk érdemeit és partnerségét.
Reméljük, hogy a közeljövőben ismét találkozhatunk!

 

     

Kínai nyelv oktatás a Herman Ottó Gimnáziumban is

Örömmel adunk hírt róla, hogy októberben megkezdődött a kínai nyelv oktatása a Herman Ottó Gimnáziumban is! Ezzel tovább bővült azon középiskolák száma, ahol a miskolci Konfuciusz Intézet tanárai kínai nyelvet oktatnak.
16 lelkes Hermanos gimnazista kezdte meg kínai tanulmányait a hónapban, Zhu Qi önkéntes tanárunk segítségével, szakköri formában, hetente egy délutánonként. Köszönjük a Gimnázium vezetésének, Madarász Péter igazgató úrnak a támogatását és a csoport hatékony megszervezését.
Szeretettel köszöntjük a Hermanos diákokat a Konfuciusz Intézet családjában, és sok sikert, élményt kívánunk tanulmányaikhoz!

 

 

     

Suzhou Kiállítás

A budapesti Kínai Kulturális Központtól kaptuk meg bemutatásra azt a különleges kiállítási anyagot, amely a Miskolci Egyetem régi aulájában (A/4. épület földszint) volt látogatható 2023. októberében. Az "Impressziók Suzhou városából" című kiállításon csodálatos fényképeket és valódi képzőművészeti ritkaságokat csodálhattak meg az érdeklődők, akik szép számmal látogatták a kiállítást. Hálásan köszönjük  a Kínai Kulturális Központ és Jin Hao elnök úr, valamint munkatársai támogatását, hogy megrendezhettük ezt a szép kiállítást, ezzel is ünnepelve Intézetünk 10. születésnapját.

 

     

Kutatók éjszakája 2023.

Egyéb eseményeink, rendezvényeink mellett nem feledkeztünk meg a Kutatók éjszakájáról sem. Köszönjük minden érdeklődőnek, aki velünk játszott, alkotott, ünnepelt szeptember 29-én este. Reméljük, jól érezték magukat! Szeretettel várunk mindenkit további eseményeinkre és nyelvi, kulturális kurzusainkra is! 

 

   

Nyelvvizsga - december 3. A jelentkezés már aktív!

Örömmel jelentjük, hogy Intézetünk december 3-án ismét HSK és HSKK nyelvvizsgákat szervez! Az online jelentkezés már megnyílt, a jelentkezés határideje november 6-a (24:00 óra Pekingi idő szerint!)
A nyelvvizsga menetéről bővebb tájékoztatás található honlapunkon: https://konfuciusz.uni-miskolc.hu/nyelvvizsga
A nyelvvizsga eredménye a vizsga után kb. egy hónap múlva tekinthető meg a www.chinesetest.cn oldalon. A bizonyítványok kb. 2 hónappal a vizsga után érkeznek meg az Intézetükbe.

   

További hírek a nagyköveti látogatásról (2023.10.04.)

Itt olvashatják a BUCT (Pekingi Vegyipari Egyetem) által megosztott cikket az új kínai nagykövet látogatásáról egyetemünkön. "Az újonnan kinevezett magyarországi nagykövet, Gong Tao, meglátogatta a Miskolci Egyetemet és a Miskolci Konfuciusz Intézetet":

https://news.buct.edu.cn/2023/1009/c2108a182523/page.htm

 

Fényképes összeállításunk az eseményről:

 

   

Nagyköveti látogatás - 2023.10.04.

Október 4-én szerdán Őexcellenciája Gong Tao Nagykövet Úr és kísérete tisztelte meg Egyetemünket és Intézetünket látogatásával. Nagy örömünkre szolgál, hogy vendégül láthattuk Nagykövet urat! Az eseményről készült egyetemi hírt itt olvashatjátok:

A Miskolci Egyetem is erősíti a magyar-kínai oktatási-kutatási kétoldalú kapcsolatokat | Hírek - Miskolci Egyetem (uni-miskolc.hu)

Videós hírek az eseményről, interjú Nagykövet úrral és Rektor asszonnyal:

https://www.youtube.com/watch?v=EAYjrGUisV4 

https://www.youtube.com/watch?v=LpYsgERoecc

 

 

   

Kutatók éjszakája - 2023.09.29.

Idén éppen egy napra esik az Őszközép Ünnep és a Kutatók éjszakája (09.29.), így utóbbi rendezvényen programjaink az ünnephez fognak kapcsolódni. Tarts velünk, gyönyörködjünk együtt a teliholdban, holdsüteményt és teát kóstolva.

Foglalkozásaink este 6 órától kezdődnek a Konfuciusz Intézetben (A/1. épület 1. emelet)- szeretettel várunk kicsiket-nagyokat játékokkal, ping-ponggal és meglepetésekkel.

Töltsd velünk az Őszközép ünnep estéjét!
Kiemelt programjainkat lásd az alábbi plakáton (...és a helyszínen még sok egyébbel várunk)

   

„Zenei Selyemút: Miskolc – Peking” ünnepi koncert

Szeptember 8-án nagy sikerrel zajlott a „Zenei Selyemút: Miskolc – Peking” koncert, melyet az idén 60. születésnapját ünneplő Miskolci Szimfonikus Zenekarral társszervezésben rendezett meg 10 éves Intézetünk.
Megtisztelő, hogy a kettős évfordulós ünnepségre az egyetem és Intézetünk számos prominens partnere elfogadta a meghívást, és személyesen is megjelent.
Miskolc zeneszerető közösségével együtt egy felejthetetlen zenei élményben volt részük a velünk ünneplőknek.
Szívből gratulálunk a fellépő művészeknek: Helge Dorsch nemzetközi hírű karmesternek, a Laiyin Opera kórusának és tehetséges énekeseinek, valamint a virtuóz Miskolci Szimfonikus Zenekarnak. Köszönjük minden jelenlévőnek, hogy velünk ünnepelt!

   

 

Ünnepi koncert - 2023.09.08.

10. születésnapját ünnepli a miskolci Konfuciusz Intézet! 2013. őszén jött létre Intézetünk, a Miskolci Egyetem, a Pekingi Vegyipari Egyetem, a BorsodChem-Wanhua cégcsoport és a Hanban közös alapításában.
A 60 éves Miskolci Szimfonikus Zenekar és a 10 éves miskolci Konfuciusz Intézet szervezésében különleges koncertre kerül sor: „Zenei Selyemút: Miskolc – Peking” címmel.
A Miskolci Szimfonikus Zenekar, valamint a Pekingi Új Operaház (Laiyin Opera) 80 kóristája és 12 szólistája népszerű operarészleteket és közkedvelt kínai dalokat fog előadni ezen a rendkívüli eseményen. Az európai és kínai zeneművek különleges élményt ígérnek.
A koncert időpontja: 2023. szeptember 8. péntek este 19:00 óra
Helyszín: Miskolci Egyetem Díszaula
Jegyek az alábbi linken vásárolhatók: https://www.mso.hu/hu/online-jegyvasarlas
Szeretettel várunk minden érdeklődőt! Jöjjenek el és ünnepeljenek velünk!

   

 

 

Nyári zárva tartás

Kedves Diákjaink, kedves Érdeklődők!

Tájékoztatunk Benneteket, hogy július 31-étől augusztus 11-ig Intézetünk zárva tart, az ügyfélfogadás és ügyintézés szünetel.
Első ügyfélfogadási nap: augusztus 14. hétfő.
Köszönjük megértéseteket. Minden diákunknak és látogatónknak kellemes nyári pihenést kívánunk!

A Konfuciusz Intézet csapata

 

 

 

Nyári nyelvi kurzus - 2023.08.14-18.

Nyári táborunkon kívül még egy remek lehetőséget kínálunk a nyárra!

Egy hetes bevezető, a kínai nyelvvel ismerkedő kurzust ajánlunk, melyen magyar anyanyelvű oktatónktól, Gergely Noémi Tanárnőtől ismerheted meg a kínai nyelv alapjait, online formában, teljesen ingyenesen! Ez az egy hetes kurzus kiváló lehetőség arra, hogy belekóstolj a kínai nyelv tanulásába, ráadásul Noémitől számos hasznos tippet is kaphatsz arra, hogyan érdemes egy magyar számára megközelíteni a kínai nyelv elsajátítását.
A kurzus időpontja: 2023. augusztus 14-18.
Diákok, felnőttek jelentkezését is várjuk!
A további részleteket lásd a plakátunkon.
Ne hagyd ki ezt a remek lehetőséget!

Kérdés esetén keress minket email-ben: china@uni-miskolc.hu, vagy noemi.gergely@uni-miskolc.hu.
Jelentkezésedet az alábbi linken található űrlap kitöltésével teheted meg, vagy scanneld be a plakáton található QR kódot!

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSe1m6FTEYvc_sDiUHZ9kAE8yeOygWC3o0dAO9BRmJZV_CTFiA/viewform

 

Nyelvvizsga eredmények (2023.06.11.)

Kedves Nyelvvizsgázó hallgatóink!
A mai napon megérkeztek a június 11-ei HSK és HSKK nyelvvizsgák eredményei! Átvehetők személyesen a ME Konfuciusz Intézetben, a délelőtti órákban (8:00 - 12:00 óra között), ezen a héten (07.25 - 07.28. közt).

Köszönjük mindenkinek, aki minket választott nyelvvizsga helyszínként, és gratulálunk az elért eredményekhez!

  

 

 

Nyári tábor - 2023. augusztus 21 - 25. között!

Örömmel hirdetjük meg idei nyári táborunkat! Újra szeretettel várjuk a középiskolásokat és egyetemistákat egy hetes táborunkra! Itt betekintést nyerhetsz a kínai nyelv és kultúra csodáiba, megismerkedhetsz a kínai gasztronómia és sport sajátosságaival.

A jelentkezéseket az alábbi linken várjuk:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfoGjjOzsru4damraPZawmN3k97zT8fj6ol6d-YPgK_BmfymQ/viewform?usp=sf_link

   

 

 

Tanévzáró - 2022/23. tanév

 

   

 

Kínai Híd verseny 2023.

Június 9-én került megrendezésre a „Kínai Híd” elnevezésű kínai nyelvi verseny országos döntője, középiskolások számára. A versenyt a Magyar-Kínai Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Gimnázium a Kínai Népköztársaság Magyarországi Nagykövetségének segítségével rendezte meg, online formában. A megmérettetésen három középiskolás diákunk képviselte Intézetünket, akik nyelvtudásuk bemutatása mellett színvonalas művészeti produkciókkal is készültek (ének, tánc, zongora).
Jakab Levente (乐文) (a Herman Ottó Gimnázium diákja) 3. díjat szerzett. Taricska Tímea (唐甜) és Gombár Zoé (卓伊) (a Zrínyi Ilona Gimnázium diákjai) „kiváló teljesítmény” eredménnyel végeztek. Mindhárom diákunkra nagyon büszkék vagyunk. Gratulálunk nekik és felkészítő tanáraiknak, Wang Zhichun-nek, Liu Guoyan-nek, Gergely Noéminek és Chen Qingxin-nek!

     

 

A Daliani Műszaki Egyetem delegációjának látogatása

2023.05.23-án délelőtt a Daliani Műszaki Egyetem három munkatársát láttuk vendégül Intézetünkben, akik Erasmus+ (KA107) kreditmobilitási program keretében látogattak el a Miskolci Egyetemre, az Energetikai és Vegyipari Gépészeti Intézet szervezésében, Dr. Voith Katalin tudományos főmunkatárs közreműködésével.
Köszönjük Prof. Qiao Dongsheng, Prof. Tang Guoqiang és Dr. Yan Jun látogatását és érdeklődését intézetünk munkája iránt! Mi is hasznos információkkal gyarapodtunk a találkozás során. Megtudhattuk, hogy a Daliani Műszaki Egyetemen több, mint 50.000 hallgató tanul, nem csak a mérnöki területeken, hanem közgazdasági, társadalomtudományi, művészeti képzésen tanuló hallgatókat is fogadnak külföldről, így Magyarországról is! Érdekes volt hallani a kínai kollégák áramlástan területén végzett úttörő kutatásairól, hazai és nemzetközi tapasztalatairól.
A Gépészmérnöki és Informatikai Kar kollégáinak tevékenysége modellértékű a kínai partnerekkel történő oktatási és kutatási együttműködések terén.

   

 

Hírek rendezvényünkről - I. Kína Napja

Köszönjük minden érdeklődőnek, aki részt vett programjainkon május 10-én, a Miskolci Egyetemen megrendezett 1. Kína Napján!

Az M1 Híradó élőben közvetített az esemény reggelén az előkészületekről. Az Intézetünk igazgatójával, Dr. Kuttor Dániellel készített interjú az alábbi linken tekinthető meg:

A Miskolci Egyetem fényképes beszámolója rendezvényünkről (a Facebook logóra kattintva a teljes bejegyzés megtekinthető):

 

 

 

I. Kína Napja

Gyere velünk Kínába! Tarts velünk május 10-én, a Miskolci Egyetem első Kína Napján, és tudj meg mindent Kína számos ösztöndíjprogramjáról! Nem csupán lehetőségeidről tájkoztatunk, hanem betekintést nyerhetsz a kínai diákéletbe is, továbbá különleges kulturális és szórakoztató programokkal is várunk!

   

 

Ösztöndíjak

Kína az egyik legnépszerűbb ázsiai tanulmányi célpont a felsőoktatási tanulmányokat folytató nemzetközi diákok körében. A főiskolák nem csupán diplomát adó képzéseket (alap-, mester- és doktori képzések), hanem egyéb más kurzusokat (kínai nyelvi tanulmányok, szakképzések, beleértve az egy éves képzéseket és nyári iskolákat) is kínál a diákok számára.

Az elérhető aktuális kínai ösztöndíjak kiírásai megjelentek. Bővebb információkért kattints ide.

További tájékoztatást találsz a Tempus Közalapítvány oldalán: https://tka.hu/celcsoport/81/osztondijkereso

   

 

Nyelvvizsga

Örömmel tudatjuk, hogy Intézetünk június 11-én nyelvvizsgát rendez! A nyelvvizsgák rendjéről további információk a Nyelvvizsga menüpont alatt találhatók.

Jelentkezés esetén kérjük, látogasson el a www.chinesetest.cn weboldalra,  intézményként válassza a “Confucius Institute of University of Miskolc”-t.