Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

Kínai kurzusok a Miskolci Egyetemen

 

Az Intézet elsődleges céljának tekinti az egyetemi szintű és igényű nyelvi és kulturális kurzusok megtartását az érdeklődő egyetemi hallgatók részére. Az ún. „kredit kurzusok” meghirdetésére a Miskolci Egyetem mindenkori tanulmányi időbeosztása szerint kerül sor, eszerint az órák a 14 hetes szorgalmi időszakokban érhetők el (mind az őszi, mind a tavaszi szemeszter alatt).


A jelenlegi, aktuális egyetemi tanulmányi időbeosztásról itt olvashat részleteket.


Az egyetemi hallgatók (mind a nappali, mind a levelező tagozaton) az ún. NEPTUN-rendszeren keresztül tudnak jelentkezni a kurzusokra, amelyeket regisztrációt követően ingyenesen látogathatnak.
Az oktatás szabályairól itt olvashat (magyar, angol és kínai nyelven).
Az aktuális, 2022/2023-as tanév tavaszi félévben induló kurzusok listája tartalmazza az elérhető tantárgyakat és az oktatók neveit, kódjait, időpontjait és a helyszíneket.
Az aktuális félévi órarend (PDF formátumban) ide kattintva tekinthető meg.

 

Kiegészítő magyarázataink:
1. Az adott félévre vonatkozó órarendet mindig a hallgatók igényei maximális figyelembevételével igyekszünk összeállítani.
2. A HSK1, 2, 3, 4, 5 jelöléssel ellátott kurzusok az adott szintek kezdő kurzusai. A HSK 1c, 2c, 3c, 4c és 5c jelölések pedig a jelölt szint további csoportjait (folytatását) jelölik.
3. A HSK1 kurzusokat a kezdőknek ajánljuk.
4. Szabályzatunk szerint egy nyelvi csoportot akkor indítunk, ha legalább három regisztrált tanuló jelentkezik. Létszám függvényében a félév első hetében csoport-összevonások lehetségesek. Megértésüket köszönjük.
5. Az órákon a minimálisan elvárt részvételi arány kétharmados (66 százalékos).

 

További tájékoztatásunk:

  • A különféle nyelvi kurzusok azonos formában és kiméretben érhetők el: heti két alkalommal (2x90 perces terjedelemmel).
  • Az oktatás a félév első hetén kezdődik. A félév regisztrációs hetén konzultációs és tájékoztató alkalmakat is tartunk az órarendben jelölt időszakokon kívül.
  • A kurzusok az egyetemi hallgatók számára ingyenesen elérhetők.
  • A kínai pedagógusok az angol nyelvet, a magyar anyanyelvű tanárok a magyart használják közvetítő nyelvként. A tanárok elérhetőségei, a "Munkatársaink" menüpont alatt találhatók.
  • Az órák helyszíne: Miskolc-Egyetemváros, A/1-es épület 1. emeletén található 117-es, 118-as és 119-es termek.
  • Az oktatás szintjei: a nyelvórák hat tudásszinten érhetők el (1-től 6-ig). A kurzusokat a kínai írásbeli nyelvvizsga (HSK, Hanyu Shujping Kaosi) rövidítésével jelöljük. Az egyre magasabb számok, az egyre nagyobb elvárás- és tudásszintet jelölik.

A "c" betűvel ellátott kurzusok az adott tudásszint ismeretanyagának átadását folytatják, azaz második résznek, folytatásnak tekinthetők.

Kezdő = B (Beginner) // HSK1 és 1c - 2 és 2c
Középhaladó =IN (Intermediate) // HSK 3 és 3c - 4 és 4c
Haladó = A (Advanced) // HSK 5 és 5c - 6 és 6c