Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

Egyedülálló on-line szeminárium "Petőfi munkássága Kínában" címmel; vendégünk Li Zhen „Árpád” volt

2020. december 3., 15:55
November 27-én a Miskolci Egyetem Konfuciusz Intézetének vendége Li Zhen „Árpád”, a Magyarországon élő híres műfordító volt.

November 27-én a Miskolci Egyetem Konfuciusz Intézetének vendége Li Zhen „Árpád”, a Magyarországon élő híres tolmácstudós és műfordító volt. A felkérés szerint Petőfi Sándor (el)ismertségéről és költészetének kínai elterjedéséről tartott két on-line előadást, a magyar és a kínai (Wanhua-BorsodChem munkavállalók) érdeklődők részére.

   A délelőtti, magyar nyelvű elődásában Li Zhen részletesen bemutatta Petőfi irodalmi tevékenységét, műveinek kínaira történő fordításának folyamatát; a kapcsolódó izgalmas, fordulatos 20. századi kínai történeteket. Az érdekes, elbeszélő jellegű előadásból kiderült miért válhattak oly népszerűvé Petőfi forradalmi és szerelmes művei a kínaiak körében.

   A délutáni kínai nyelvű előadásban Li Zhen beszélt Petőfi Sándor életéről, irodalmi munkásságáról, jelentőségéről a magyarok számára. Nagy mennyiségű történelmi kutatási anyaggal érzékeltette a versek fordítási folyamatát, különös hangsúlyt helyezve a Kínában széles körben elterjedt "Szabadság, szerelem" c. műre.

   Az esemény végén a szerző az Intézet munkatársainak dedikálta a saját fordítású Petőfi Sándor szerelmes versei c. kötetét.

 

   Az előadások alapján megértettük, hogy Petőfi versgyűjteménye még mindig képes leküzdeni az idő, a tér és a nyelv akadályait, és lenyűgözni a különböző nemzetiségű, különböző nyelveket beszélő embereket. Annak ellenére, hogy a két ország között óriási a nyelv és a kulturális különbség, Petőfi klasszikus művei hidat építenek.

 

   A magyar nyelvű előadás, az Egyetem Kutatók éjszakája 2020-as programsorozatának része volt, valamint megtekinthető a Konfuciusz Intézet Youtube csatornáján, az alábbi linken: https://www.youtube.com/watch?v=e3ICe3HKwkY.